728 x 90

Bolboroseli după masă: ce indicăși cum poți preveni disconfortul

Bolboroseli după masă: ce indicăși cum poți preveni disconfortul

Bolboroselile, borborismele sau chiorăitul de maţe, în limbajul popular, sunt acele zgomote în stomac pe care toţi le ştim şi care ne pot pune într-o situaţie stânjenitoare, când apar în momentele nepotrivite. Acestea sunt parte a procesului normal de digestie, iar uneori pot semnala şi o altă problemă de sănătate. Este bine de ştiut care

Bolboroselile, borborismele sau chiorăitul de maţe, în limbajul popular, sunt acele zgomote în stomac pe care toţi le ştim şi care ne pot pune într-o situaţie stânjenitoare, când apar în momentele nepotrivite. Acestea sunt parte a procesului normal de digestie, iar uneori pot semnala şi o altă problemă de sănătate. Este bine de ştiut care sunt factorii care favorizează apariţia bolboroselilor după masă şi ce soluţii naturiste există pentru a le preveni sau combate.

În majoritatea cazurilor, un stomac zgomotos nu este un motiv de îngrijorare. Stomacul poate fi gălăgios când ne este foame, aceasta fiind o cauză fiziologică, dar şi după masă. Sunetele intestinale pe care noi le auzim uneori după ce mâncăm au legătură cu digestia. Intestinele sau stomacul, care participă la procesul digestiv, sunt prevăzute cu muşchi care se contractă regulat pentru a face să avanseze bolul alimentar (conţinutul hranei pe care o consumăm) din esofag, stomac, intestin, către colon şi rect. Aceste contracții intestinale poartă numele de peristaltism.

Tipuri de zgomote intestinale

Bolboroselile sunt de mai multe tipuri, în funcţie de intensitatea lor:

normale – apar, de exemplu, după o masă bogată, când ne e foame sau când înghiţim prea mult aer (şi guma de mestecat contribuie la acest lucru);

hipoactive sau reduse – arată o încetinire a tranzitului şi pot însoţi, de exemplu, un blocaj la nivelul intestinelor sau o pancreatită;

hiperactive – semnalează un tranzit intestinal accelerat şi pot fi asociate, printre altele, cu alergiile alimentare.

Cauzele şi factorii favorizanţi ai bolboroselilor după masă

Deşi borborismele sunt adesea normale după ce am mâncat, este bine de ştiut că există unii factori care cauzează sau favorizează apariţia acestora:

▬ consumul anumitor alimente:

● un aport mare de lichide (apă, sucuri, supă etc.) sau fructe zemoase precum pepenele;

● excesul de băuturi carbogazoase amplifică amestecul de lichide şi gaze din sistemul digestiv;

● alimente care fermentează: fasole, varză, năut, linte, anghinare, broccoli etc.

▬ absorbţia rapidă a alimentelor;

▬ stresul şi anxietatea favorizează apariţia bolboroselilor. Sistemul nervos vegetativ coordonează atât reacția la emoții, cât și procesele digestiei. Astfel, stresul poate crește viteza de trecere a alimentelor sau chiar perturba digestia.

▬ bolboroselile frecvente şi accentuate pot fi asociate şi cu un dezechilibru al florei intestinale, o posibilă intoleranţă alimentară, o infecţie intestinală (mai ales dacă sunt însoţite de diaree) şi cu unele afecţiuni precum sindromul colonului iritabil sau boala Crohn.

Simptome care însoţesc bolboroselile

Printre semnele şi simptomele care acompaniază borborismele după masă se numără: disconfortul digestiv, balonarea, tulburările de tranzit ocazionale (constipaţie, diaree).

Când sunt bolboroselile după masă motiv de îngrijorare

În general, bolboroselile sunt considerate normale. Când însă mai apar şi alte manifestări precum durerile abdominale, sângele în scaun şi tulburări persistente de tranzit, este indicat consultul unui medic gastroenterolog, pentru un diagnostic clar.

Măsuri şi soluţii naturale pentru bolboroselile de după masă

Poţi preveni sau ameliora zgomotele intestinale dacă ţii cont de unele recomandări uşor de pus în practică. Ele au rolul de a preveni balonarea și de a facilita digestia.

mănâncă la ore regulate, mai degrabă puțin și des decât rar și prea mult la o masă. Unii nutriționiști recomandă trei mese principale și două gustări pe zi.

–        mestecă bine alimentele şi evită să vorbeşti în timp ce mănânci, pentru a preveni acumularea de gaze intestinale.

–        limitează consumul frecvent al alimentelor care determină apariţia de gaze intestinale (fasole, varză) sau acide (cafea, roşii). Evident, fiecare are sensibilitățile lui. Dacă ție fasolea nu-ți provoacă gaze, o poți mânca liniștit. Important e să identifici alimentele care-ți produc disconfort.

–        evită guma de mestecat, fumatul excesiv, consumul de băuturi carbogazoase, băutul lichidelor cu paiul, din acelaşi motiv: duc la acumularea de gaze în intestine.

–        poţi preveni sau ameliora bolboroselile în burtă prin tratament naturist: după masă bea ceaiuri precum cel de muşeţel, de busuioc, cimbrişor, coriandru, fenicul, ghimbir. Acestea susțin digestia și reduc formarea gazelor.

–        automasajul abdominal ajută sistemul digestiv. Pentru a-l face, stai în poziţie culcată şi masează uşor zona abdominală în sensul acelor de ceasornic.

–        după masă, o plimbare uşoară are efecte benefice asupra digestiei, inclusiv în cazul bolboroselilor.

–        o compresă caldă aplicată pe abdomen, după masă, poate ajuta la calmarea intestinelor şi la avansarea bolului alimentar.

Bolboroselile după masă nu sunt, de regulă, o problemă gravă, ci doar neplăcută. Dacă pui în aplicare sfaturile de mai sus, „concertele” din intestinele tale nu se vor mai face auzite aşa des.  

MicPortal
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos