728 x 90

Importanța scannerului în procesul printării 3D

Importanța scannerului în procesul printării 3D

Ce este scannerul 3D? Un scanner 3D este un aparat care se bazează pe un sistem de colectare a datelor și caracteristicilor piesei care urmează să fie printată, pentru a le emite mai apoi într-un program software de grafică 3D în scopul realizării modelului digital al piesei. Mecanismul de funcționare a scannerului 3D se bazează

Ce este scannerul 3D?

Un scanner 3D este un aparat care se bazează pe un sistem de colectare a datelor și caracteristicilor piesei care urmează să fie printată, pentru a le emite mai apoi într-un program software de grafică 3D în scopul realizării modelului digital al piesei. Mecanismul de funcționare a scannerului 3D se bazează pe plasarea unor puncte pe întreaga arie a obiectului supus procesului de scanare, rezultatul fiind dat de spațiul dintre aceste puncte. 

Etapa de scanare are un rol fundamental în ceea ce privește imprimarea 3D, etapă fără de care timpul de lucru ar fi prelungit din cauza faptului că obiectele trebuie realizate integral computerizat în programele de grafică 3D; deci faptul că scannerul 3D facilitează procesul de printare reprezintă un avantaj și un motiv în plus pentru care ar trebui achiziționat împreună cu imprimanta atunci când este vorba de una profesională folosită în diferite domenii cum ar fi industria auto, arhitectură sau medicină. 

Situațiile în care se utilizează scannerul 3D:

  • restaurarea pieselor artistice;
  • salvarea variantelor digitale a unor proiecte;
  • înmulțirea unui obiect prin imprimarea 3D;
  • înlocuirea unor piese defecte etc.

Acestea fiind doar o serie de exemple, tehnica scanării 3D poate fi folosită într-o multitudine de domenii fie pentru a economisii timp (în cazul pieselor auto), fie pentru a economisii bani (ca în exemplul de mai sus, prin înlocuirea pieselor defecte). Imprimarea 3D a unei piese după scanarea acesteia este opțională.

Procesul de scanare

Scanarea 3D se realizează prin acțiunea unei raze laser asupra obiectului pe care va urma să-l scanăm, raza respectivă reflectându-se mai apoi într-un senzor al scannerului. Prin metoda triangulației dispozitivul măsoară și calculează distanța de la scanner și obiect. 

Poate vă întrebați ce este metoda triangulației pe care scannerul 3D o utilizează; ei bine aceasta este o modalitate geometrică de a determina poziția unui punct prin măsurarea unghiurilor formate de punctul respectiv și alte două puncte din plan care sunt de referință pentru bază. 

Pentru o scanare optimă se recomandă repetarea acestui procedeu asupra întregii suprafețe a obiectului pentru a putea defini toate caracteristicile și dimensiunile acestuia, ca mai apoi să poată compune modelul digital, urmat sau nu de printare. 

Avantajele scanării 3D

  • informațiile despre un anumit obiect pot fi accesate oricând, chiar dacă obiectul fizic care a fost scanat nu mai există;
  • datorită faptului că scanarea se realizează prin plasare de puncte, viteza acestui scanner este de mii de puncte măsurate pe secundă;
  • are o acuratețe de ordinul milimetrilor;
  • caracteristicile obiectului sunt precise;
  • metoda scanării 3D poate fi utilizată atât în proiectele de mici dimensiuni unde este nevoie de exactitate și precizie, cât și în proiectele de dimensiuni mai mari.

În concluzie, atunci când vrem să realizăm o imprimare 3D corespunzătoare, într-un timp relativ scurt, este recomandată achiziționarea și utilizarea unui scanner 3D care este un catalizator în ceea ce privește procesul de imprimare, scurtând astfel timpul de lucru în care schema modelului ce urmează a fi imprimat, în absența scannerului, trebuia construită computerizat integral prin programele digitale specifice imprimării 3D. 

MicPortal
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos