Irigarea culturilor este o practica agricola care dateaza de mii de ani in istoria omenirii. In ciuda progreselor semnificative ale tehnologiei de-a lungul timpului, scopul de baza al irigatiei este aproape acelasi: sa suplimenteze apa disponibila prin precipitatii in scopul cresterii randamentului si calitatii culturilor. Obiectivele sistemelor de irigare Irigarea este procesul prin care cantitatea
Irigarea culturilor este o practica agricola care dateaza de mii de ani in istoria omenirii. In ciuda progreselor semnificative ale tehnologiei de-a lungul timpului, scopul de baza al irigatiei este aproape acelasi: sa suplimenteze apa disponibila prin precipitatii in scopul cresterii randamentului si calitatii culturilor.
Obiectivele sistemelor de irigare
Irigarea este procesul prin care cantitatea controlata de apa poate fi furnizata prin mijloace artificiale, cum ar fi conducte, sisteme de irigatii, aspersoare etc. Principalele obiective ale sistemelor de irigare sunt cresterea optima a culturilor agricole si reducerea efectului secetei etc.
Dupa cum se stie, gestionarea apei devine o preocupare din ce in ce mai mare in agricultura, indiferent daca este vorba de prea multa sau prea putina apa. Acest lucru este evidentiat de evenimente recente, cum ar fi seceta de anul trecut, inundatiile si epuizarea acviferelor.
Gasirea de instrumente si metode pentru a gestiona mai bine cantitatea necesara de apa este esentiala pentru succesul viitor al agriculturii, nu doar in Romania, ci si la nivel global.
De ce este atat de importanta irigarea culturilor agricole?
In urmatorii 35 pana la 45 de ani, productia mondiala de alimente va trebui sa se dubleze pentru a satisface cerintele unei populatii in crestere. 90% din aceasta productie alimentara crescuta va trebui sa provina de pe terenurile existente si 70% din aceasta productie alimentara crescuta va trebui sa provina din terenuri irigate.
Semintele nu pot creste in sol uscat, deoarece umiditatea este necesara pentru germinarea semintelor. Cu ajutorul solutiilor pentru irigare, se poate asigura continutul de umiditate necesar al solului pentru cresterea semintelor.
Prin irigare, este posibila furnizarea cantitatii necesare de hidrogen si oxigen, ceea ce este important pentru dezvoltarea corecta a radacinii plantei. O planta poate absorbi nutrienti minerali din solul irigat. Astfel irigarea este esentiala pentru cresterea generala a plantei.
Fara irigare, resursele vor fi foarte limitate si lipsa precipitatiilor poate compromite in totalitate culturile. In acest sens, instalarea unor sisteme de irigatii agricole performante va contribui la cresterea randamentului culturilor iar riscurile privind productivitatea vor scadea considerabil.
Cu ajutorul sistemelor de irigatii, seceta si foametea pot fi controlate eficient. Utilizarea instalatiilor de irigare va spori considerabil productia si productivitatea agricola.
Irigarea ajuta la stabilizarea productiei si a nivelurilor de productie. De asemenea, joaca un rol protector in anii de seceta. Deoarece atat veniturile, cat si ocuparea fortei de munca sunt strans legate de productie, prevenirea scaderii productiei in timpul secetei este un instrument important pentru obtinerea stabilitatii veniturilor si a ocuparii fortei de munca in mediul rural. Irigarea a permis multor state sa dobandeasca „imunitate partiala” de la seceta.
Irigarea confera beneficii indirecte prin cresterea productiei agricole. Potentialul de ocupare a terenurilor irigate si cresterea productiei, ajuta la dezvoltarea activitatilor conexe. Mijloacele de transport pe apa pot imbunatati veniturile unui guvern din agricultura. De asemenea, disponibilitatea unei aprovizionari regulate cu apa va creste veniturile fermierilor, oferind un sentiment de securitate si stabilitate in agricultura.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *