O mașină gata de condus cântărește în medie aproape 1,5 tone. Din ce în ce mai des este alimentată de un motor cu o putere mai mare de 100 CP. Structurile de suspensie devin din ce în ce mai complicate, iar siguranța este controlată de sisteme electronice … dar totul depinde de anvelope, care sunt
O mașină gata de condus cântărește în medie aproape 1,5 tone. Din ce în ce mai des este alimentată de un motor cu o putere mai mare de 100 CP. Structurile de suspensie devin din ce în ce mai complicate, iar siguranța este controlată de sisteme electronice … dar totul depinde de anvelope, care sunt singura parte a întregii mașini în contact cu șoseaua. Și asta este doar pe suprafața a două coli A4.
Chiar și așa, șoferii nu sunt adesea conștienți de modul în care alegerea corectă a anvelopelor le afectează propria siguranță. Nu numai iarna poți vedea oameni fără griji care conduc mașini cu anvelope de vară, dar și vara există și cei care sunt gata să distrugă anvelopele de iarnă într-un singur sezon de căldură. Deci, ce anvelope ieftine ar trebui să alegi?
Anvelope de iarnă și de vară
În anii 1980, majoritatea șoferilor pur și simplu foloseau „anvelope” – fără niciun adjectiv. Un deceniu mai târziu, a început dezvoltarea rapidă a industriei auto, care a schimbat regulile jocului. Mașinile au devenit mai sigure și mai confortabile. Șoferii au început să acorde atenție rezultatelor testelor de impact și dacă mașina are aer condiționat și geamuri electrice. Acest lucru a dus la o creștere a greutății și au fost necesare motoare din ce în ce mai puternice pentru a asigura performanța corectă a mașinii.
Pe măsură ce greutatea a crescut, diametrul jantelor a crescut, astfel încât în interior să poată găzdui discuri de frână din ce în ce mai mari necesare opririi mașinii. Volkswagen Passat B2 din anii 1980 avea jante de 13 inch, în timp ce astăzi are 16-17 inch.
Producătorii de anvelope și-au dat seama rapid că anvelopele obișnuite nu au fost în măsură să asigure un nivel optim de aderență pentru vehicule atât de grele și puternice folosind soluții clasice. Prin urmare, au apărut pe piață anvelopele de vară și de iarnă – pe de o parte, a îmbunătățit semnificativ nivelul de siguranță, dar, pe de altă parte, a sporit veniturile producătorilor de anvelope, deoarece acum fiecare mașină are nevoie de două seturi de anvelope.
Cum se face distincția între anvelopele de iarnă și de vară? Când să schimbi anvelopele?
- Compoziția amestecului de cauciuc
În cazul unei anvelope de vară, acesta menține o flexibilitate optimă până la aproximativ 7 grade C, iar la temperaturi mai scăzute devine la fel de dur ca piatra. La rândul său, modelele de anvelope iarna sibiu sunt flexibile chiar și la temperaturi scăzute, dar atunci când temperatura aerului depășește limita de 7 grade Celsius, devin foarte moi și nu numai că aceasta limitează aderența, dar duce și la uzura rapidă a benzii de rulare.
- Modelul benzii de rulare
O anvelopă de iarnă scurge mai bine apa (dar numai până la aproximativ +7 grade Celsius) și, datorită sârmelor – înfășurarea liniilor transversale pe blocurile benzii de rulare -, de asemenea, poate „mușca” în zăpadă. Apropo, nici o anvelopă de iarnă nu poate rezista la gheață. O anvelopă de vară are blocuri de rulare mai mari, cu mai puține tăieturi, deci are o rezistență mai mică la rulare (zgomot mai redus, consum redus de combustibil).
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *