În cele mai vechi timpuri, oamenii vânau din necesitatea de a se hrăni şi îşi confecţionau arme de vânătoare din diferite materiale care se găseau în natură, unele mai eficiente, altele mai puţin eficiente. Acum, vânătoarea este mai mult un hobby sau o pasiune, şi de ce nu, un sport şi un motiv de mândrie,
În cele mai vechi timpuri, oamenii vânau din necesitatea de a se hrăni şi îşi confecţionau arme de vânătoare din diferite materiale care se găseau în natură, unele mai eficiente, altele mai puţin eficiente. Acum, vânătoarea este mai mult un hobby sau o pasiune, şi de ce nu, un sport şi un motiv de mândrie, este sportul celor care au suficient de mulţi bani pentru a cumpăra arme şi muniţii corespunzătoare. Deşi este un sport controversat, adorat de împătimiţi, vânătoarea este şi un simbol al opulenței, dezaprobat de iubitorii de animale.
Vânătoarea legală vs. vânătoarea ilegală
Deţinerea unei arme de vânătoare în condiţii de deplină legalitate nu este suficientă pentru că împătimiţii să participe la vânători organizate, nu este suficientă pentru a se putea bucura de o masă copioasă cu carne de vânat, nu este suficientă pentru a se putea lăuda cu prada în faţa prietenilor şi familiei.
Există o legislaţie foarte dură în ceea ce priveşte vânătoarea organizată şi vânătoarea individuală. Vânătoarea legală nu este o crimă, ci doar o modalitate de a menţine un echilibru în natură între animalele carnivore şi cele ierbivore. Evoluţia animalelor va fi atent supravegheată pentru a se stabili cotele anuale de vânare.
Cele mai importante legi ale vânatului sunt acelea ca vânătorii nu au voie să vâneze un animal în adăpostul său, atunci când bea apă, doar în arii special amenajate şi sub controlul permanent al autorităţilor.
Vânătoarea ilegală este pedepsită de lege în România şi la nivel internaţional. Acest hobby se poate dovedi extrem de costisitor şi vânătorii pasionaţi pot scoate din buzunar câteva mii de euro anual. În plus, autorizaţia de vânător durează câteva luni bune până va fi eliberată. Vânătorii sunt organizaţi în mai multe asociaţii, iar numărul lor este proporţional cu suprafaţa armelor de vânătoare.
Ce trebuie să ştie vânătorii începători?
Vânătorii începători trebuie să cunoască unele lucruri esenţiale:
· trebuie să aibă cazierul curat şi o sănătate foarte bună;
· trebuie să urmeze un stagiu şi câteva cursuri de poligon;
· trebuie să studieze şi să treacă un examen extrem de dificil în ceea ce priveşte tehnicile de vânătoare, obiceiurile, detectarea urmelor de animale, precum şi despre sezoanele de vânătoare şi perioadele de prohibiţie;
· după promovarea examenului, vânătorii pot să îşi obţină carnetul de vânător şi îşi pot lua arma cu autorizaţia de la poliţie;
· începătorii pot să debuteze cu o lecţie de istorie în tradiţia cinegetică la muzeul din Posada.
În concluzie, vânătoarea este un subiect interesant, un hobby adorat de tot mai mulţi adulţi care au suficiente resurse financiare pentru a procura arme şi muniţii. Totodată, vânătoarea este o experienţă de neuitat pentru toate categoriile de vânători, atât pentru cei experimentaţi, cât şi pentru cei începători, fiind un mod de recreere ideal pentru orice anotimp.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *