728 x 90

Totul despre pomană de de 40 de zile şi despre celelalte pomeniri ale morţilor

Totul despre pomană de de 40 de zile şi despre celelalte pomeniri ale morţilor

Decesul unei persoane apropiate îi transforma, peste noapte, pe cei dragi rămaşi în viaţă în adevăraţi “experţi” în cutumele şi tradiţiile privind înmormântarea, sau în pionieri ai familiei în ceea ce priveşte contractarea unei firme care oferă servicii funerare în sectorul 5. Ideea că după înmormântare se termină toate tradiţiile şi cutumele este extrem de

Decesul unei persoane apropiate îi transforma, peste noapte, pe cei dragi rămaşi în viaţă în adevăraţi “experţi” în cutumele şi tradiţiile privind înmormântarea, sau în pionieri ai familiei în ceea ce priveşte contractarea unei firme care oferă servicii funerare în sectorul 5. Ideea că după înmormântare se termină toate tradiţiile şi cutumele este extrem de greşită, abia atunci încep pomenirile morţilor, pomenile cunoscute popular în care se împarte mâncare şi băutură în memoria persoanelor decedate.

Pomană la 40 de zile sau parastas la 6 săptămâni?

În ceea ce priveşte pomenirea morţilor,una din cele mai populare pomeni este cea de 40 de zile sau parastasul de 6 săptămâni. Biserica Ortodoxă marchează îndeosebi a 40-a zi de la moartea creştinului, moment în care organizează un parastas în vederea pomenirii.

Pomana de 40 de zile este echivalentă cu parastasul de 6 săptămâni, în care se alege o data aproximativă de o zi de week-end când la biserică se fac slujbe mari şi când cunoscuţii şi apropiaţii defunctului vin la pomană organizată de familie.

Cele 40 de zile semnifică o naştere în viaţa veşnică, existând o legătură simbolică între îmbisericirea pruncului nou-născut, botezul fiind săvârşit în a 40-a zi de la naştere şi prezentarea sufletului înaintea lui Dumnezeu în ziua 40 de la moarte.

Ce pomeniri se fac până la 40 de zile?

Până la 40 de zile de la deces, rudele defunctului plătesc la biserică slujbe şi pomeniri, denumite capete, iar în ziua 40 se face o rugăciune la mormânt şi masă pentru pomenirea creştinului. De asemenea, se face pomană de 3 zile, de 9 zile, de 3 săptămâni.

Unde se organizează pomană de 40 de zile?

Pomana de 40 de zile se organizează acasă, de regulă, dar în condiţiile impuse de pandemia cu COVID 19, se poate organiza la biserică, prin împărţirea de pachete cu mâncare caldă. Se mai organiza parastasul de 40 de zile şi la cantina bisericii. S-a început practică organizării parastasului de 6 săptămâni la restaurant recent, fiind o opţiune mult mai simplă pentru familie care doar plăteşte o masă într-un cadru bine organizat.

La pomana de 40 de zile, pe lângă mâncare şi băutură (alcool cu moderaţie) se dau 6, 12, 24 de vase şi se împart oamenilor sărmani şi încălţămintea şi hainele rămase de la defunct, împreună cu obiecte personale ce pot fi utilizate. Toate darurile ce se dau de pomană sunt sfinţite de preot într-o rugăciune specială din Molitfelnic.

Nu în ultimul rând, se oferă pachete de pomană, se împarte coliva şi se spune “Dumnezeu să-l/s-o ierte”.

Nu se fac pomeniri:

·                 duminică;

·                 în cele 12 zile dintre Naşterea şi Botezul Domnului;

·                 de la lăsata secului de carne până la prima sâmbătă din postul Mare;

·                 din Sâmbăta Floriilor în Duminica Tomei;

·                 la sărbătorile mari.

Toate zilele de pomenire sunt importante, de aceea trebui acceptate, respectate şi cultivate, pentru că prin ele se întreţine viu cultul morţilor şi legătura cu pământul ţării care acoperă osemintele lor.

MicPortal
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos